Ключови послания и мерки срещу COVID-19 Превенция и контрол в училищата

Здравословен начин на живот

12-16 октомври в ЧСУ „Юрий Гагарин“ е обявена Седмица на здравето и днес,14.10.2020 г.,в Актовата зала, с учениците от начален етап се проведе беседа на тема: „Здравословен начин на живот“. Актуалната тема бе водена от медицинското лице в ЧСУ“Юрий Гагарин“ –Ани Костадинова. Тя насочи вниманието на децата към следните фактори, оказващи влияние върху здравословния начин на живот, като хранене,спорт и физическа активност,екологична околна среда и др. Особено внимание бе отделено на превенцията от зимните инфекции и безстресовото преминаване на организма към приближаващата зима. Учениците получиха практични ценни насоки за това как да опазят своето здраве. На срещата се коментира и темата за начините за предпазване от Ковид 19. Любознателните малчугани се интересуваха за това откъде е дошъл вирусът у нас, какво представляват дезинфектантите, защо е важно да се носят маски и т.н. Предстои среща и с учениците от прогимназиален и гимназиален етап.

 

НАСОКИ ЗА РАБОТА НА СИСТЕМАТА НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020 – 2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

Иновационна програма Kid Motion

Миналия уикенд преподаватели и сътрудници от ЧСУ и УВЦ „Юрий Гагарин“ преминаха обучаващ семинар по новата иновационна програма Kid Motion под ръководството на доц. Юлиан Карабиберов (автор на програмата за кондиционна подготовка Fit Motion, ръководител на центъра JK Fitnes и колежа Био Фит, преподавател в НСА). Всички участници в семинара бяха дълбоко впечатлени от невероятните му знания, опит и умението да ги предава.

Програмата Kid Motion е наш съвместен продукт, създаден специално за учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин“. От нея могат да се възползват и деца, почиващи в лагерите на Камчия.

Kid Motion е програма по обща физическа подготовка за ученици от различни възрасти, базирана на разнообразни средства за въздействие върху телесния състав, визия и физическите и психомоторните качества, обслужващи учениците в ежедневието им.

Програмата е изградена на базата на функционално-модулната схема на планиране на учебно-тренировъчната работа, чрез успоредно-последователно развиване на двигателните качества, „трансформиращи“ се в способности за успешното им използване в разнообразни житейски ситуации, съпътстващи ежедневието на децата. Едновременно с развиване на психомоториката и координационните възможности се изучава и техниката на движенията от различни спортове с приложен характер, както и се оптимизира телесния състав, тегло и визия на учениците.

Буквално, в следващите дни пристъпваме към практическата реализация на програмата – преподаването й на учениците от училището. Занятията ще преминават весело, интересно, в игрови формат. Също така планираме и среща презентация за родителите, на която ще демонстрираме новите възможности, които открива програмата Kid Motion.

За първи път програмата беше представена в нашето училище на празника, посветен на началото на учебната година, а след това и на срещата с инспекторите по физическо възпитание от МОН, на която предизвика голям интерес и получи национална известност. Гордеем се с това, че именно нашите деца получават уникалната възможност да станат първите участници в проекта и да получат иновационни знания и навици в областта на общофизическата и кондиционна подготовка, а след това да ги прилагат и в ежедневието.

Ден на учителя

Вълнуващо за всички преподаватели в ЧСУ „Юрий Гагарин“ започна 5 октомври – международният ден на учителя. Педагозите бяха посрещнати с усмивки и букети цветя. Усещането, че денят е специален, беше подсилено и от червения килим, по който те преминаха и влязоха в училище.

Денят беше определен и за ден на ученическо самоуправление. Ученици от гимназиалните класове се бяха подготвили старателно и влязоха в ролята на преподавателите. С вълнение, но отговорно, те проведоха часовете си.

Децата от началните класове поздравиха със стихотворения своите учители и им поднесоха ръчно изработени книгоразделители от красиви  многоцветни есенни листа.

Денят продължи емоционално за учениците. На табло със снимки, те трябваше да се вгледат в детските образи и да разпознаят своите любими учители. Децата с вълнение откриваха кой се крие зад малката балерина или зад момиченцето с плитки и панделки. Първите справили се със задачата получиха подаръци.

Наситеният с емоции ден продължи с коктейл и поздравления от ръководството на ЧСУ „Юрий Гагарин“ и СОК „Камчия“.

Всички заедно – учители, ръководство и ученици – направиха този ден специален и незабравим.

 

Денят на независимостта

Денят на независимостта, старият нов български празник, бе отбелязан тържествено в ЧСУ „ Юрий Гагарин„ с. Аврен.

С приповдигнато от звучащите патриотични песни настроение участниците в събитието посрещнаха нациналното знаме и знамето на училището и отдадоха почит под звуците на българския химн.

В своето приветствие водещата подчерта значимостта на деня, превърнал се в един от най- големите български празници, както и необходимостта да демонстрираме ежедневно своя патриотизъм и гордост, че сме българи.

Нашият преподавател по история и философия и асистент в Шуменския университет Симеон Кулиш, по интригуващ начин очерта пред аудиторията историческия аспект на празника, с който честваме пълната независимост на България от Османската империя и превръщането и в суверенна държава с манифеста на цар Фердинант от 1908 г., произнесен в църквата „Свети четиридесет мъченици“.

Учениците Тодор Стойчев, Йоана Георгиева, Ема Петкова и Полина Костадинова рецитираха патриотични стихове, посветени на празника, и заслужено бяха аплодирани от публиката за прочувствените си изпълнения.

Асоциация за европейско образование и култура връчи златни медали за забележителни постижения, показани през 2019-2020 г. на Матея Иванова, Симона Саид, Ема Петкова и Иван Георгиев.

Сред приповдигнатата атмосфера в днешния слънчев ден специално внимание бе обърнато на цветовата символика на българския трибагреник, който е и основен символ на националната независимост.

Учители и ученици се хванаха заедно на празнично хоро, най-българския танц, с който подобаващо бе отбелязан краят на тържеството.

Националният флаг премина над главите на присъстващите и всеки имаше уникалния шанс да се докосне до свещения символ на българската независимост.

112 ЛЕТÁ НЕЗАВИСИМОСТ!

Месец септември съхранява паметта за съдбоносни събития от родната ни
история. Едно от най-ярките е това, състояло се на 22-ри 1908 г. Малка, но съединена
България, преминала през огъня на политическите амбиции на Великите сили, гордо,
несломимо и безстрашно прави поредната крачка към своето национално обединение.
Денят на Независимостта на България е поредното доказателство, че славният народ от
Балканите ще защитава и търси до последно своята историческа правдина.
След гръмкия акт на Съединението и последвалата блестяща негова защита с
безусловната победа в Сръбско-българската война, държавата ни за пореден път
изненадва Европа, демонстрирайки самочувствие. Прочитайки Манифеста към
българския народ в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново, княз Фердинанд
произнася словата, чрез които България е вече не само свободна, но и независима,
готова да чертае и следва своя път и кауза.
Актът от преди 112 г. доказва величието на адна нация, способна на храброст в
трудно време и неблагоприятна международна обстановка. Дело, което служи за
пример не само за неговите съвременници, но и за идните поколения.
Единствено обединеният и независим народ може сам да кове бъдещето си,
такова, каквото иска!

collage-nezavisimost 75ae08671c4645982bb5f5e39b8e2477

Седмична програма 1-4 клас

Първи учебен ден в Частно средно училище „Юрий Гагарин“

Слънчевите лъчи на 15 септември събра в Амфитеатъра на ЧСУ «Юрий Гагарин» много съмишленици, приятели, ученици, родители и учители. Празничният концерт за откриване на новата 2020/2021 учебна година бе белязан с много настроение, усмивки и положителни емоции. Специален гост на тържеството бе Сергей Алексеевич Ладочкин, заместник председател на Съвета на директорите на «СОК Камчия» ЕАД, който приветства училищната общност с първия учебен ден и прочете поздравителен адрес от името на Правителството на Москва и Московската градска Дума. Този ден ще остане незабравим в историята на училището, защото за първи път бяха връчени и атестати за основно образование на учениците от ЧСУ»Юрий Гагарин», които успешно завършиха 10 клас през 2019/2020 г. и преминаха през интензивно изучаване на руски език в рамките на руската образователна програма.

Приветствие към учениците, учителите, родителите и гостите поднесе изпълнителният директор на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“,Николай Недялков, който акцентира на новостите през тази учебна година, а именно обучение по голф, по конна езда, гребане, въвеждане на програмите „Посланици на спорта “ и “ Наставници на спорта“, както и партньорството на ЧСУ»Юрий Гагарин» с Колежа Биофит за кондиционна подготовка на хора от различни възрасти и разработване на специална програма KIDS Motion за учениците от нашето училище.

Генералният консул на Руската федерация във Варна,Владимир Климанов, който също бе сред официалните гости на тържеството, пожела здраве и творчески успехи на всички ученици и учители.

Поздравителни адреси получихме от Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от ВСУ «Черноризец Храбър», от ШУ «Епископ Констанин Преславски», от РУО Варна,от Кмета на община Аврен, от СБУ и др.

Наградени бяха и всички медалисти от ЧСУ»Юрий Гагарин» , завоювали призови места в национални и международни конкурси и състезания през изминалата учебна година.

Музикалният поздрав от креативния директор на СОК Камчия , магнетичната актриса и певица Светлана Столповских, въодушеви публиката с песента «Школная пора».

Обяснимо, най-развълнувани бяха нашите първокласници,за които 15-ти септември е начало на едно дълго пътешествие в света на науката . Аплодисменти получиха те и за прекрасните си изпълнения на сцената.

Директорът на училището, г-жа Снежина Иванова, от свое име приветства учениците и гостите на тържеството и откри новата учебна година,плисвайки менче с вода,по стар български обичай. Школският звън прикани всички ученици и учители да прекрачат прага на училището и да проведат своя първи час в класните стаи.

С пожелания за здраве, творчески достижения, високи успехи и смелост за справяне с предизвикателствата на съвременното образование стартира 2020/2021 за ЧСУ»Юрий Гагарин».

Честит първи учебен ден!

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА НА ЧСУ „ЮРИЙ ГАГАРИН“ В ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА НА ЧСУ „ЮРИЙ ГАГАРИН“ В ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

 

 1. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
 1. С тези Правила се определят редът и условията за провеждане на учебен процес в ЧСУ „Юрий Гагарин“ в  условията на извънредна епидемична обстановка и разпространение на COVID 19.
 1. Осигуряването на безопасна и здравословна среда, при спазване на строги противоепидемични мерки в ситуацията на COVID-19, е от първостепенно значение за работата на ЧСУ „Юрий Гагарин“.
 1. Целта на тези правила е регламентиране на провеждането на учебни занятия в ЧСУ „Юрий Гагарин“, в условията на разпространението на COVID-19, на основание на Мерките за организиране на дейностите в училищата.
 1. Разпространението на инфекции COVID-19 може да бъде предотвратено в най-голяма степен от спазването на строги хигиенни мерки от персонала, родителите и децата.
 1. Тези правила ще бъдат актуализирани и допълвани при необходимост и в зависимост от епидемичната ситуация.

 

ІІ. СПАЗВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКА ДИСТАНЦИЯ  И ХИГИЕНА  НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЧСУ „ЮРИЙ  ГАГАРИН“

 

 1. Физическата дистанция е задължителна между децата от отделните класове.
 1. Недопускане на струпване на родители, ученици и длъжностни лица в двора на училището, на входа, коридорите и общите части на ЧСУ „Юрий Гагарин“.
 1. Физическата дистанция е задължителна между педагогическия и непедагогическия персонал в ЧСУ „Юрий Гагарин“ .
 1. Физическата дистанция е задължителна между родителите и персонала на ЧСУ „Юрий Гагарин“.
 1. Осигуряване на дезинфектант за дезинфектиране на ръцете при влизане на входа на училището,в класните стаи, в коридорите и преддверията към санитарните помещения.
 1. Регулярна дезинфекция и проветряване на класните стаи, коридори, санитарни помещения и общи части.
 1. На територията на ЧСУ „Юрий Гагарин“ учениците и персоналът ползват вътрешни обувки или калцуни за еднократна употреба, осигурени от училището. След закуска се преобуват в специално обособено помещение.
 1. Всеки ученик ще използва собствени учебни комплекти, ученически пособия и канцеларски материали. Не се препоръчва размяната им.
 1. Регулярно ще се дезинфекцират пособията за общо ползване от учениците. (маркери за дъска, линия, пергел, триъгълник за дъска, спортни пособия като топки, въжета и др., дистанционни устройства, макети, специализирана апаратура, играчки, книги и др.)
 1. Ще се обособи помещение на входа на ЧСУ „Юрий Гагарин“, в което ще се изолират лица със симптоматика на Covid 19 още при влизане на територията на обекта.
 1. Ще се обособи помещение на 2-я етаж в ЧСУ „Юрий Гагарин“, в което ще се изолират ученици от начален етап със симптоматика на Covid 19.
 1. Ще се обособи помещение на 3-я етаж в ЧСУ „Юрий Гагарин“, в което ще се изолират ученици от прогимназиален и гимназиален етап със симптоматика на Covid 19.

 

За тази цел е необходимо отварянето на всички възможни входове на сградата, което ще гарантира физическата дистанция между учениците, педагогическия и непедагогическия персонал.

 

III. ОРГАНИЗАЦИЯ НА УЧЕБНИЯ ДЕН

 

 1. Учениците и педагогическият/непедагогическият персонал се допускат в сградата на училището с маски или шлемове.

Носенето на маска или шлем е задължително:

 • в общите закрити части на учебната сграда – преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и ресторант (освен при хранене) – за всички ученици, учители, в т.ч. от външните за институцията лица;
 • в класните стаи и другите учебни помещения (бази за учебно-практическо обучение, кабинети, физкултурен салон) – от учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка/клас/етап, в зависимост от прилагания в училището модел на дистанциране (между паралелки/класове/етапи). При учители, които преподават само в една паралелка носенето на защитна маска/шлем е по тяхно желание;
 • в училищните автобуси.

Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по желание. Горните правила за носене на маски и шлемове са съгласно действащи здравни правила общо за страната и избрания модел за ограничаване на взаимодействието между паралелките. Същите могат да се променят при промяна на общите правила от министъра на здравеопазването. Маските за учениците се осигуряват от децата, респективно техните родители. Училищата осигуряват маски в случаите, когато учениците нямат такива или не са подходящи за ползване, а за учителите – маски или шлемове.

 

 1. Учениците от отделните випуски ще се движат еднопосочно в обозначени коридори, за да се избегне струпване.
 1. От 8.25 часа до 8.30 часа в класните стаи ще се провежда раздвижваща гимнастика от учениците, като се спазват санитарните изисквания – на отворени прозорци, спазвайки физическа дистанция.
 1. В началото на всеки ден /първия учебен час/ ще се провежда 5-минутна беседа от педагогическия персонал, за да се напомнят на учениците мерките за безопасност на територията на училището.
 1. Ще бъдат обособени и обозначени отделни части/фоайета за отдих по време на междучасията за всеки отделен випуск.
 1. В класните стаи всеки ученик ще стои самостоятелно на чин, за да се осигури необходимата физическа дистанция.
 1. Всяка паралелка ще разполага с отделна класна стая.
 1. Преобличането за часовете по физическо възпитание и спорт за начален етап ще се осъществява в класните стаи. За прогимназиален и гимназиален етап – в две отделни съблекални, както следва:

– за втори, четвърти и шести учебен час – на 2 етаж;

– за първи, трети, пети и седми учебен час – на 3 етаж;

 1. Ще бъдат обособени класни стаи на открито, които да се използват, когато метереологичните условия позволяват.

 

 1. ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРАНСПОРТ И ХРАНЕНЕ

 

 1. В автобусите е задължително ползването на маски или шлемове от учители и ученици.
 1. На двойна седалка в училищния транспорт ще седят ученици от една и съща паралелка.
 1. Всеки ученик ще има определено място в автобуса, като няма да се допуска разместване.
 1. Препоръчително дезинфектиране на ръцете при влизане в училищния транспорт.
 1. При влизане в ресторанта учениците задължително мият и дезинфекцират ръцете си.
 1. Всяка паралелка ще се храни на предварително обозначена маса с дежурен учител, като се спазва физическа дистанция. Учениците от начален етап ще ползват дясната част от ресторант «Радуга», а от прогимназиален и гимназиален етап – лявата.
 1. Не се допуска разместване на учениците по време на хранене.
 1. Всички ученици и учители спазват обозначените места за вход и изход на ресторанта.
 1. Забранява се внасянето на храни и напитки на територията на ЧСУ „Юрий Гагарин“.

 

 1. ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ ПРИ СЪМНЕНИЕ ИЛИ СЛУЧАЙ НА COVID-19 В ЧСУ «ЮРИЙ ГАГАРИН»

 

I Раздел

В случай на симптоматика за COVID-19 по метода PCR на ученик:

 

 1. Измерване на телесната температура от медицинско лице при наличие на грипоподобни симптоми.
 1. При наличие на един или повече симптоми при ученик (повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.) ученикът се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома.
 1. На ученика се поставя маска, съобразена с възрастта му.
 1. Незабавно се осъществява връзка с родителите/настойниците и се изисква да вземат

ученика, като се съобразяват с необходимите превантивни мерки (носене на маски за лице,

използване на личен транспорт при възможност).

 1. На родителите/настойниците се припомнят процедурите, които трябва да следват – да се избягва физически контакт и да се консултират със семейния лекар на ученика (първо по телефона) за преценка на здравословното му състояние и последващи действия съобразно конкретната ситуация, вкл. необходимост от провеждане на тест за нов коронавирус.
 1. След като ученикът напусне помещението, се извършва щателна дезинфекция в кратък срок с биоцид с вирусоцидно действие, при спазване на изискванията за дезинфекция.
 1. Стриктно се спазват превантивните и ограничителните мерки.
 1. Ученикът се допуска отново в присъствено обучение в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здрав и това е допустимо.

 

II Раздел

В случай на положителен резултат за COVID-19 по метода PCR на ученик:

 

 1. Родителите информират директора на училището, който трябва незабавно да се свърже със съответната РЗИ и да ѝ предостави списък с учениците и учителите, които са били в контакт с ученика в съответствие с указанията на РЗИ.
 1. В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица мерките може да включват затваряне на една или няколко паралелки/клас или на цялото училище.
 1. Идентифициране на контактните лица и мерките, които да се предприемат в училището, се разпореждат от РЗИ и се предписват на директора на съответното училище.
 1. Лицата, които се поставят под задължителна карантина, се определят от съответната регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация, но като правило под

14-дневна карантина се поставят следните лица след извършена оценка на риска и определени като близки контактни:

 • ученици от същата паралелка – като родители/настойници се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ;
 • класният ръководител в начален етап на основно образование;
 • учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;
 • други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;
 1. Незащитеният контакт със заразеното лице трябва да е осъществен в период от два дни преди до 14-дни след появата на оплаквания, а при установен асимптомен носител на COVID-19 – от два дни преди до 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR.
 1. Всички контактни лица се инструктират за провеждане по време на домашната карантина на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ.
 1. При карантиниране на контактно дете членовете на домакинството му се самонаблюдават за симптоми на COVID-19 в рамките на 14-те дни на карантината на детето и още 14 дни след тази карантина. При поява на симптоми уведомяват РЗИ и личните лекари, независимо дали детето е проявило или не симптоми, с оглед на безсимптомно протекла инфекция при децата и възможно заразяване на възрастни в домакинствата.
 1. След отстраняване на заразения ученик и съучениците му се извършва продължително проветряване, влажно почистване и крайна дезинфекция на всички повърхности, предмети и помещенията, до които е имал контакт ученикът в последните 48 часа, след което стаята/помещенията може да се използват за учебни занятия.
 1. Осигурява се психологическа подкрепа, като формата й може да варира в зависимост от конкретната ситуация.

 

III Раздел

В случай на симптоматика за COVID-19 по метода PCR на възрастен:

 

При наличие на един или повече симптоми при възрастен (повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.):

 

 1. Лицето незабавно се изолира и му се предоставя маска, която да постави на лицето си, ако връщането у дома не е възможно в същия момент.
 1. Избягва се физически контакт с други лица.
 1. При възможност използва личен транспорт за придвижване.
 1. Осъществява консултация с личния си лекар за преценка на състоянието му и за последващи действия, в т.ч. и за решение дали е нужно да се направи тест.
 1. Директорът на училището предоставя на съответната РЗИ списък с контактните на лицето учители и ученици в съответствие с указанията на РЗИ.
 1. Информират се родителите на учениците, които са били в контакт с лицето.
 1. След като лицето напусне помещението, се извършва щателна дезинфекция в кратък срок с биоцид с вирусоцидно действие, при спазване на изискванията за дезинфекция.
 1. Стриктно се спазват превантивните и ограничителните мерки.
 1. Лицето се допуска отново на работа в училище само срещу медицинска бележка от семейния лекар, че е клинично здраво и това е допустимо.

 

IV Раздел

В случай на положителен резултат за COVID-19 по метода PCR на възрастен:

 

 1. Лицето информира директора на училището, който незабавно се свързва със съответната РЗИ, която извършва епидемиологично проучване с цел оценка на риска от разпространение на инфекцията в училището и в семейството и в зависимост от това се предприемат най-адекватните мерки за изолацията в конкретния случай.
 1. Директорът на училището предоставя на съответната РЗИ списък с учителите и учениците, които са били в контакт с лицето в съответствие с указанията на РЗИ.
 1. Идентифицирането на контактните лица, както и мерките, които следва да се предприемат в училището, се разпореждат от РЗИ и се предписват на директора на съответното училище.
 1. В зависимост от характеристиките на сградата и броя на контактните лица мерките може да включват затваряне на една или няколко паралелки или на цялото училище.
 1. Лицата, които се поставят под задължителна карантина, се определят от съответната регионална здравна инспекция в зависимост от конкретната ситуация, но като правило под 14-дневна карантина се поставят лица след извършена оценка на риска и определени като високорискови контактни:
 • учениците от паралелката в начален курс, на които учителят е класен ръководител – родителите/настойниците се инструктират за провеждане на наблюдение за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и навременно уведомяване на личния лекар на детето и на РЗИ;
 • учители и друг персонал, осъществили незащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;
 • други ученици, осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице;
 1. Незащитеният контакт със заразеното лице трябва да е осъществен в период от два дни преди до 14-дни след появата на оплаквания, а при установен асимптомен носител на COVID-19 – от два дни преди до 14 дни след вземането на проба за изследване по метода PCR.
 1. Всички контактни лица се инструктират за провеждане на наблюдение по време на домашната карантина за поява на клинични симптоми и признаци за COVID-19 и за навременно уведомяване на личните лекари и на РЗИ.
 1. След отстраняване на заразеното лице се извършва продължително проветряване, влажно почистване и крайна дезинфекция на повърхностите в класните стаи, помещенията и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа, след което класните стаи и другите помещения може да се използват за учебни занятия или други цели.
 1. Осигурява се психологическа подкрепа, като формата й може да варира в зависимост от конкретната ситуация.

НОВО! ЧСУ „Юрий Гагарин“ вече и с дистанционна форма на обучение

Blue and Pink Circle Games Influencer Neon Noir Facebook Post Set

Следвайки най-съвременните тенденции в областта на училищното образование, като горд член на семейството на иновативните училища в България, от следващата 2020/2021 учебна година Частно средно училище „Юрий Гагарин“ ще предлага на своите възпитаници и дистанционна форма на обучение. То ще се осъществява от висококвалифицирани специалисти, в пълно съответствие с държавните образователни стандарти.

Обучението ще е изцяло онлайн, по утвърден училищен учебен план, като за обезпечаването му училището има специално разработена уеб-базирана система, разполагаща с много и различни функционалности, като виртуална класна стая за онлайн обучение в реално време, посредством конферентна връзка ученици – учител, електронен дневник, библиотека, където се съхраняват електронни учебни ресурси, помагала или авторски материали, подготвени от учителите, високо ниво на киберзащита, мрежова и информационна сигурност. Достъпът до уеб-базирана система се осъществява с помощта на „облачно“ базирана среда, която осигурява непрекъснат достъп до ресурсите ѝ в режим на работа 365/7/24, през всички съвременни браузери – Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera и пр.

Обучението в дистанционна форма в ЧСУ „Юрий Гагарин“ ще бъде възможно от всяка точка на земното кълбо, посредством компютър, таблет или дори смартфон, като единственото условие е те да имат връзка с интернет.

При успешно преминато обучение на учениците, обучаващи се в дистанционна форма, и полагане на изпити в края на учебната година, ще бъдат издавани съответните документи, съгласно Наредба № 8 от 11.08.2016 г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование.

Дистанционната форма разширява палитрата от образователни услуги, които Частно средно училище „Юрий Гагарин“ предоставя на своите настоящи и бъдещи възпитаници. Така Училището на бъдещето ще има възможност да разнообрази своята мултикултурна образователна среда и да даде шанс на повече учащи се да придобият ключови умения и компетентности, помагащи им за успешен старт в живота!

„Кулинарната академия“ на ЧСУ „Юрий Гагарин“

Нашите малки творци от „Кулинарната академия“, споделиха своите впечатления:

116567011_975173039590475_4689006429088660089_n 116671558_4167869476587719_8897698881860863206_n

„Последната седмица на месец юли ще запомним с „най-вкусните“ и незабравими приключения от „Кулинарната академия“ на ЧСУ „Юрий Гагарин“! Започнахме летния лагер заредени със слънчево настроение и кулинарно вдъхновение! Първата ни задача бе да си направим малка книжка на готвача, а първата рецепта открихме сами с увлекателна кулинарна игра, която ни вдъхнови да направим невероятно вкусната и свежа лимонада, към която прибавихме измайсторени с много любов от нас курабийки.

Така неусетно, времето премина и за нашата дружина, вторият ден дойде.

116433172_581345829211944_4451395336348951297_n 116578254_747251042699333_3841560792807489846_n

Ура! Плажът ни чака, морето ни зове! Така ще е до последния ден, със забавни щафетни игри, плажни забавления и морски приключения…

Умения в кухнята градим и вкусотии всеки ден творим! Здравословна бе нашата втора задача. Като майстори готвачи, продължаваме с шедьоври и кулинарни задачи. Плодовата салата ще е за труда ни вкусна отплата! Направихме си вече и готварски шапки, за да спазваме хигиенните порядки. От кулинарния куест вкусна плодова пита ще сглобим и здравословно ще се нагостим. За петъчното парти забавление, ни очаква сладко приключение.

116439498_592837478086323_1648428895950295338_n 116400253_2739083536370513_8898678594453895226_n

Рекламните учения бяха част от лагерните приключения. С „Фестивала на рекламата“ бе интересно и да постигнем кулинарни бизнес цели ще е лесно.

Да готвим и творим е много интересно с игри, с приятели, с ръководители – чудесно, и  сега искаме с всички да споделим , че за нас лагерът в ,,Кулинарната академия“ на ЧСУ „Юрий Гагарин“ е неповторим!“

Онлайн заявка за участие може да попълните ТУК

Трета лагерна смяна – открита!

116127072_309039403480536_4205530228966529487_n

Открихме тематичната лагерна смяна „Творческо студио“, в която сме подготвили за нашите малки творци най-различни мастър класове по «Студено плъстене», «Ръчно леене на хартия», «Арт проекти» по изработване на художествени мотиви от черга и елементи от носия, танцови майсторски  класове «Балканска хоротека», театрални забавления и още много изненади.

115776068_615484502439041_1089952106063942788_n

Освен тематичните занимания в авторската седмица, опитните педагози от ЧСУ „Юрий Гагарин“ и ръководителят на детските лагери в Комплекс „Камчия“ са разработили за децата полезни игри за емоционална интелигентност и тайм мениджмънт.

110250817_1423594444695860_8697790647771892252_n

Всеки ден нашите приключенци стартират смяната с енергична физзарядка сред зеленината и чистия въздух на природен парк „Камчия“, а след това заедно със своите ръководители се отправят към плажа, където ги очаква забавна анимация и щафетни игри. За децата всеки ден има осигурени закуска, обяд и следобедна закуска по здравословно меню, изготвено на място в Комплекс „Камчия“.

Онлайн заявка за участие може да попълните  ТУК

Тематичен летен лагер „Приказна лаборатория“ – за едно незабравимо детство!

Незабравимо детство!

109836650_335663270774777_3263288579489911857_n

Третият ден от тематичния летен лагер „Приказна лаборатория“ бе посветен на творчеството. С нашите малки приключенци стартирахме деня с традиционната сутрешна гимнастика и забавните щафетни игри на плажа. Продължихме с тематични занимания в творчески студиа и куест – игри на английски език, а най – вълнуващият момент от деня за децата, отново бе разчитане на карта, в която се крие пътят към изненадата за последния ден от летния лагер.

Онлайн заявление може да попълните ТУК

110083750_3245118858885997_1461849091939478942_n

Създадено от Webma Studio