Заповед №163-09.04.2021г. за възстановяване на учебните занятия от 12.04.2021г.

Заповед 163-09.04.2021г.

Международен маратон „Гагарински маршрут”

Ученици и учители от ЧСУ „Юрий Гагарин” взеха участие в Международния маратон „Гагарински маршрут”, оргнизиран от Фонд и телерадиокомпания „Руски мир”. Инициативата е посветена на 60-тата годишнина от полета на Юрий Гагарин и неговото световно пътешествие „Мисии мира”. В рамките на две години Първият посещава около 30 страни, сред които е и България. Възпитаниците от 11 клас на нашето училище, подкрепени от своя учител по история и цивилизации Симеон Кулиш и съвместно с намиращия се в комплекс „Камчия” Международен център „Руский мир“, заснеха вълнуващо видео, пресъздаващо посещението на Юрий Алексеевич във Варна. Учениците преминаха по стъпките на космонавта в нашия град, съпреживявайки историята, докосвайки се до онзи емоционален момент от май 1961 г.

#Маршрут_Гагарина

ТЕЛЕМОСТ – „60 години от първия полет на човек в космоса“

телемост россия болгария

Заповед на МОН и МЗ – РД-01-194-30-03-2021

Участие в XVIII младежки дискусионен форум

ЧСУ „Юрий Гагарин“ имаше привилегията да е участник в  традиционното XVIII издание на  пролетния ученически дискусионен форум на тема: „Учене он-лайн от дистанция: нов прочит“, в който се включиха повече от 70 участници от цялата страна. Целта на форума бе да се създаде контакт между учениците и представители на институции с отношение към динамичните процеси на нашето общество. Използва се модел на разговор, който търси вникване и разбиране в дълбочина, извличане на ценното от всички гледни точки, конструктивност и търсене на приложими решения. Насочеността бе не само противопоставяне на гледни точки и доказване на правотата на една страна, а развиване на „поглед” и усет за различни интерпретации и откриване на оптимални решения. Това създаде увереност и ангажираност у младите хора, показа уменията им за изразяване на аргументирана лична и екипна гражданска позиция.

В дискусионния форум  участваха учители и ученици, а наши представители бяха Петя Данева, преподавател по история и цивилизации, и Анестина Левенова от XI а клас. Бе дадена трибуна на ученическите размишления по такива ценни актуални въпроси, които касаят основно тях- учениците днес. Младите хора трябваше да направят SWOT анализ на дистанционното учене и да преценят: силни страни (Strengths); слаби страни (Weaknesses); възможности (Opportunities); заплахи (Threats). Това е  широко популярна техника от стратегическото управление, разработена от Алберт Хъмфри. Анализът разглежда четири фактора, които идентифицират проекта, продукта или организацията, на които са приложени, а в случая – икономическа и образователна ситуация по време на пандемия.

Форматът на събитието протече в два панела.  В панел 1“ Обзор“  се проведе  отворена дискусия с цел очертаване на общата картина (Какво представлява ученето в дигитална среда? Какви са приликите и разликите с познатата ни присъствена форма? Как се промени животът на ученика и на училището?). На учениците времето не им бе достатъчно – не спираха да споделят, независимо от това, че не се познават помежду си. Във втория панел, под наслов „Анализ“, учениците трябваше да работят в екипи и да структурират предимства и предизвикателства, възможности и рискове на отдалеченото учене в електронна среда. Екипите бяха комбинирани от възможно най – непознати деца. Това обаче не ги притесни, а напротив – откри нови възможности за запознанства и приятелства. Даде възможност да се създадат уникални презентации с критични и ценни съвети.

Във финалната част всеки от екипите презентира изводите от своя анализ. И всеки край крие изненади! Най – активният участник, най – добре стикованият екип и най – креативната презентация получиха своите награди и бурни овации сред музикалния фон от „Оскарите“. Анестина Левенова ще получи своята награда като част от екипа, който работи най – активно. Вярваме, че  това събитие ще остави отпечатък в учениците, учителите, организаторите и представителите от Асоциацията на частните училища в България и от МОН. Убедени сме, че трябва да се вслушваме в гласа на децата – те имат какво да кажат и то по изключително информиран и креативен начин.

ЧСУ „Юрий Гагарин“ е училище с утвърдени традиции, крепящи се на съвременни подходи. Затова за нас е важно да се включваме и да предлагаме достъп до възможности, които отварят все повече врати и подпомагат учениците в откриването и развитието на техните таланти, но и уменията на XXI век.

Untitled-1

 

Отново първо място на националния кръг на националната олимпиада по руски език

ЧСУ „Юрий Гагарин“ отново е с първо място на националния кръг на националната олимпиада по руски език! Четирима наши ученици бяха класирани до финалния кръг на състезанието и сме горди, че Екатерина Патока от 9 клас е оценена с максималните 60 точки и заслужено заема първото място на почетната стълбица! Нейното постижение е резултат на постоянството и в подготовката, на усъвършенстването на речевите и умения, на развитото и логическо мислене и разширения кръгозор. На шесто място, с 56 от 60 точки, се класира Елизавета Старикова от 9 клас, за която това е най-високото лично постижение. От десетокласниците Мейрим Ахметбай е на 5 място, а Сактаган Ахметбаев е класиран на 18 позиция.

Олимпиадата по руски език проверява знанията не само в обхвата на образователната програма, но тя също така определя нивото на развитие на речта на учениците, техния семантико-граматичен потенциал, тяхната съобразителност и изобретателност. Олимпиадата винаги извежда най-добрия, най-талантливия участник, но всеки от учениците може да опита силите си.

„Ключът към успеха се крие в основния принцип на стратегията на ЧСУ „Юрий Гагарин“, а именно,  че олимпиадата не се възприема в нашето училище като еднократно събитие, а подготовката  се извършва систематично през цялата учебна година“, споделя Вера Статева, която с висок професионализъм и особен ентусиазъм мотивира учениците и преживява заедно с тях всеки миг от подготовката им.

Нашите най-искрени поздравления за победителя и участниците във финала! Пожелаваме им да продължат смело да обогатяват знанията си, да  развиват своята изобретателност, да следват мечтите си! Нови успехи и още много победи.

viber_image_2021-03-27_11-43-50

Вече сме грамотни!

Пролетта подари на първокласниците от ЧСУ „Юрий Гагарин“ ново преживяване- празника на буквите. Този неписан в календара ден е чакан с огромно нетърпение от любознателните малки ученици, защото след като са изучили всички букви, вече могат да четат и пишат. Радост и вълнение бяха завладели детските сърца и те с удоволствие демонстрираха своите четивни умения, състезаваха се в отгатване на гатанки и се запознаваха с любими детски приказки. Раздялата с букварчето и запознанството с читанката е специален традиционен ритуал за всеки първокласник, който остава завинаги скъп спомен.  Госпожа Мина Чавдарова и госпожа Надя Сивкова връчиха грамоти за отлично познаване на всички букви и подариха новите читанки, които децата с трепет и вълнение разлистваха и в тях откриваха нови светове. Весели песни и танци, стихове за буквите, пословици и интерактивни игри дообогатиха празничната програма. Да споделят този тържествен миг с малките ученици  бяха и техните родители, които виртуално изразиха огромната си радост от това, че децата им притежават най-голямото богатство- грамотността. Поздравления поднесоха и ръководството на училището, и приятелите на първокласниците от пети клас.

В края на празничната програма всички със самочувствие, задоволство и радост от постигнатото гръмко заявиха: „Вече сме грамотни!“

0U9A4222 0U9A4223 0U9A4226 0U9A4230 0U9A4233 0U9A4243 0U9A4254 0U9A4261 0U9A4270 0U9A4275 0U9A4280 0U9A4282 0U9A4323 0U9A4329 0U9A4332 0U9A4341

Заповед за обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици

Отговори на задачите от Националното състезание „Европейско кенгуру“

ОТГОВОРИ НА ЗАДАЧИТЕ ОТ НМС ЕВРОПЕЙСКО КЕНГУРУ

Да съпреживееш миналото

Учениците от XIа клас на ЧСУ „Юрий Гагарин” Денис Назимов, Радим Баев и Анестина Левенова, които избраха за свой трети профилиращ предмет история, заедно със своя учител Симеон Кулиш, посетиха Археологически музей-Варна. В рамките на два учебни часа те проведоха урок-упражнение на тема: „Одесос през елинистическата епоха (края на ІV– І в. пр. Хр.).” Младите историци успяха да разгледат богатата музейна колекция от антични експонати, да работят с интерактивна историческа карта и да дебатират свободно със своя ръководител теми, свързани с основаването на морския град, културния и обществено-политическия живот на Одесос преди повече от XX века.

Практическото занятие спомогна за по-лесното и ефективно усвояване на материала по история и цивилизации, но заедно с това накара учениците да съпреживеят историята, да се запознаят отблизо с миналото на своя роден край, потапяйки се в една различна от класната стая среда.

DSC00285 DSC00286 DSC00287 DSC00289 DSC00290

Заповед РЗИ – Варна от 17. 03. 2021г.

RUO-334-1 RUO-334-2

Ден на отворените врати 24. 04. 2021г.

По традиция  Частно средно училище „Юрий Гагарин“ провежда ежемесечно Ден на отворените врати.

Дните протичат с голям интерес и увлекателна разходка по определени маршрути в училището,  подбрани според желанието на родителите. Обиколката включва посещение на тематични кабинети, специализирани лаборатории, модерно оборудвани компютърни зали, “ Българска кухня“, както и единствени по рода си иновационни платформи – „Lu“ и „Kid Motion“.

Комплимент за всички посетители са безплатната беседа в Авиокосмическия музей и посещението  в цифровия планетариум.

На всички интригуващи въпроси гостите могат да получат детайлна информация от педагозите в ЧСУ „Юрий Гагарин“.

 

24.04.2021г. от 10:00 до 16:00часа

ЧСУ „Юрий Гагарин“ к.к.“Камчия“

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Масленица в ЧСУ „Юрий Гагарин“

По традиция ЧСУ „Юрий Гагарин“ отбелязва един от най- вълнуващите празници – седмицата на Масленица  с поредица от творчески изяви, включващи характерните обичаи – приготвяне на палачинки, разказване на народни приказки и поговорки, песни и танци и изработване на сламена кукла- амулет.

В интерактивните часове по руски език всички ученици от начален етап с желание изпълняваха творческите задачи, поставени от  г-жа  Мария Володина . С най- голямо желание малчуганите приготвяха сами палачинките – символ на Слънцето.  Седмицата на Масленица беше посрещната с празнични песни, танци, хоровод. В  средата на седмицата имаше чествания – ученици от гимназията поздравиха децата за Масленица с интересна история и стихове за месеците. Г-жа Калинка Крачева заедно с ученици от 8 клас  подготвиха кратък спектакъл – приветствие и  го поднесоха на всички ученици от начален етап. Облечените в руски национални носии гимназисти чрез своите слова привлякоха вниманието и създадоха настроение  и емоции за празника.  В  последния учебен ден от събитията за Масленица, децата изработиха  сламена кукла-амулет, която ще им напомня за цялата година и настъпването на пролетта, просперитета и доброто настроение . Особено сме благодарни на на г- жа Баженова , представител на Руски център – Камчия, която предостави филм – спектакъл за празника.

FJ7A7803 FJ7A7809 FJ7A7812 FJ7A7819 FJ7A7822 FJ7A7826 FJ7A7839 FJ7A7845 FJ7A7856 FJ7A7863 FJ7A7865 FJ7A7879 FJ7A7884IMG_3757 IMG_3758 IMG_3764 IMG_3765 IMG_3769 IMG_3772 IMG_3774 IMG_3775 IMG_3776 IMG_3777

Заповед за обучение от разстояние в елетронна среда от 15.03.2021г.

Scanned Image

Космически маратон – 60 години от полета на първия човек в Космоса

Занятие  на такава интересна тема се проведе в рамките на Дни на руските атомни технологии за учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин, кк Камчия, България, Средно училище „Алберт Айнщайн, гр. Братислава, Словакия и училище „Валентина Терешкова“, гр. Белград, Сърбия.

Занятието е организирано от Андрей М.Бобьло ( Руската държавна корпорация „Росатом“) и проведено от проф. Сергей  Александрович Колдобски ( Институт по ядрена физика и технологии, гр. Москва) и проф. Татяна Вадимовна Мелникова (Институт по атомна енергия, гр. Обнинск). Проф. Александрович представи всичките етапи в развитието на опознаването на Космоса от човечеството и описа приноса на великите знаменити личности за това. Проф. Вадимовна представи от научна гледна точка развитието на мирния атом и сподели своя принос в прилагане на научните открития в практиката, в развитието на атомната енергетика, а най- впечатляващото – в развитието на медицината ( за диагностика и лечение).

Срещите с учени и преподаватели от такова високо равнище винаги остават силни впечатления у ученици и учители. Изразяваме дълбоката си благодарност на Росатом за проведената среща и сме в очакване на нови!

FJ7A7776 FJ7A7779 FJ7A7782 FJ7A7786 FJ7A7788 FJ7A7799

Създадено от Webma Studio