Благотворителната седмица на ЧСУ „Юрий Гагарин“ – UNESCO

В продължение на една седмица, Частно средно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“, се превърна в Коледна работилница, в която учениците трепетно подготвяха картички и сувенири за Благотворителен Коледен базар, с който да се включат в Националния конкурс „Коледари – с блага вест и здраве“, организиран от ЮНЕСКО България и да съберат средства за деца с онкологични заболявания.

Видеото отразява част от процеса на приготовление и изготвяне на картичките и сувенирите за Благотворителния базар и показва две много важни събития създадени с цел да се съберат повече средства за благотворителната кауза и да покажат на учениците, колко е важно да ценят и разпространяват своите традиции и обичаи.

За тази цел учениците от 2б клас, заедно със своите родители, проведоха Коледна работилничка за изработване на един много специален амулет – десеторъката кукла – символ на майката. Децата дариха този амулет на Коледния базар, за да може той да донесе на всеки здраве, късмет, щастие и да закриля всеки дом, така както го прави майката закрилница.

Много е важно да се възпита в подрастващите любов и почит към българската култура и обичаи. Горди сме с най – малките ангелчета от предучилищната група на ЧСУ „Юрий Гагарин“, които пожелаха да се включат в Благотворителната инициатива, с пресъздаване на най – традиционния български обичай –  „Коледуване“. Така „момците“ от подготвителната група бяха с традиционно украсени калпаци, шарени тояги и пееха обредни коледарски песни за щастие в семейстото и плодородие, а малките „моми“ бяха подготвили традиционна трапеза и гостиха коледарите с вит кравай. Щастливи сме, че най – малките дечица от подготвителната група на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“ вече познават величието и красотата на своите традиции.

Благодарим на всички, които се включиха в Благотворителната инициатива! Горди сме с нашите ученици, учители и родители, които ПОДАРИХА ДОБРО и разпространиха „Магията на Коледа“ !

Създадено от Webma Studio