ЧСУ «Юрий Гагарин» с две първи места в международен конкурс

Възпитаник на Училището на бъдещето в „Камчия“ получи покана за участие в детска кръгла маса в ООН, Женева, с участието си в «Тетрадка на приятелството»

 

 Stanislava IvanovaСтанислава Иванова от ІІв клас и Александра Качаева от VІІб клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ се класираха на първо място в международния конкурс за млади поети „Легкая строка“, в рамките на програмата „Тетрадка на приятелството“. Роза Мария Булат от VІІб клас също е сред отличените участници.

Второкласничката Станислава е една от седемте участници в конкурса, които получиха покана да участват във втората Мeждународна кръгла маса „Детските социокултурни инициативи – за мир по целия свят“, в рамките на мeждународната образователна конференция #INFOCUS, която ще се проведе през лятото в Двореца на нациите в Женева.

360 деца от различни страни по света изпратиха свои стихотворения на руски или английски език, посветени на приятелството, опазването на мира на Земята, красотата на планетата, семейството, добрите дела, значението на образованието и толерантността. Конкурсът „Легкая строка“ има за цел да развие интереса към литературното творчество и е посветен на Международния ден на мира, приет с решение на Генералната асамблея на ООН, за укрепване на идеалите на мира във всички страни и народи и постигане на целите на устойчиво развитие, казват организаторите.

В творческото състезание се включиха 10 талантливи гагаринци – Петър Терзи, Роман Иванов и Станислава Иванова от ІІв клас, Дивна Димитрова от ІІІа кл., Камил Шарипов от ІІІб кл., Преслава Бойчева от Vа кл, Жулияна Жекова и Мира Макарова от VІа кл., Роза-Мария Булат и Александра Качаева от VІІб клас. Участието им в конкурса бе под ръководството на преподавателя по руски език Елена Лазарова.

„Мирът кара лицата да разцъфват в усмивки, приятелството няма граници“ е написала осемгодишната Станислава. Тя, както и останалите участници, подготвиха свои тетрадки на приятелството – със стихотворения и рисунки по темите „Синя Земя“, „Зелена планета“ и „Приятелство без граници“. До стихотворението на второкласничката е „кацнал“ гълъбът на мира, който излетя от „Камчия“, превърна се в международна инициатива за мирно детство и стигна до борда на Международната космическа станция.

В международната детска кръгла маса в Женева Станислава ще бъде единственият български пълноправен участник и втори представител на ЧСУ „Юрий Гагарин“, който се включва в едно от най-престижните образователни събития в Европа. През миналата година учениците от ІVа клас на Училището на бъдещето присъстваха на пленарното заседание и се представиха отлично по време на първата международна кръгла маса, посветена на детските инициативи за мир по света. Те получиха покана за участие в ООН, след като бяха финалисти в конкурса „Тетрадка на приятелството“. Тяхната тетрадка е изложена в библиотеката на ООН. Учениците бяха в Женева като специални пратеници на Фондация „Устойчиво развитие за България“, СОК „Камчия“ и ЧСУ „Юрий Гагарин“.

Untitled

Вижте поздравителния адрес, изпратен до ЧСУ „Юрий Гагарин“ и до СОК „Камчия“ от организаторите от програма „Тетрадка на приятелството“

Създадено от Webma Studio