Изложба «Ние помним!»

Picture 1

Добре дошли в ЧСУ „Юрий Гагарин”. Представяме Ви изложба, посветена на Втората световна война и 75-тата годишнина от Победата над фашизма.
Изложбата е разположена във фоайето на 1-ви етаж в нашето училище.
Обиколката на изложбата е виртуална, но експонатите са реални.
За народите на Съветския съюз войната започва на 22 юни 1941 г. с нападението на нацистка Германия. Съветският съюз включва в състава си 15 републики. В първите дни на войната милиони съветски граждани – представители на повече от сто националности – доброволно се присъединяват към армията и отиват на фронта. Йосиф Сталин, ръководител на Съветския съюз, призова всички да се обединят за борба срещу фашистките агресори, като лично оглавява Комитета за държавна отбрана.

Боевое оружие:
1) винтовка Мосин
2) автомат ППШ
3) револвер система «Наган»
4) картечен пистолет Судаев
5) картечница «Максим»

 

Армия на Съветския съюз до 9 май 1945 г. наброява над 6,5 милиона войници и офицери.
За да се управлява ефективно такава огромна армия, е необходимо високо ниво на военното изкуство, както и талант на военните ръководители.
Суровата школа на войната подбира и подсигурява командири на фронтовете и най-видните пълководци до самия и край.
Един от най-видните командири беше командващият Трети украински фронт Фьодор Иванович Толбухин.
България официално влеза във Втората световна война на страната на нацистка Германия и нейните съюзници. В същото време тя е единственият съюзник на Германия, който не скъсва дипломатическите отношения със Съветския съюз и в резултат на това не се сражава срещу него.
Независимо от това на 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България и войските на Трети украински фронт под командването на Фьодор Иванович Толбухин влизат в България. Съветските войски напускат България през 1947 година. През 1949 г. на името на маршал Толбухин е преименуван  българския град Добрич. (през 1990 г. на града е върнато старото).
На територията на нашето училище е поставен паметник на маршал Толбухин.

 

На 9 септември 1944г новото българско правителство обявява война на нацистка Германия.
Създадена е Българската народна армия, като в състава и влизали партизански бойци, активисти на съпротивата и доброволци. Български войски участват във военните действия срещу нацистите в Югославия, Унгария, Австрия, Северна Македония и Сърбия. България подпомага снабдяването с храна на съветските войски, за лечението на ранените им военни и за ремонт на автомобили.
Един от щандовете на нашата изложба е посветен на паметта на героизма на членове на 31-и пехотен Силистренски полк през Втората световна война. Този полк участва в 12-та пехотна дивизия на Първа българска армия.
За героизма и постоянството си, проявени по време на отбранителната операция през март 1945г. в долините на реките Драва и Мур, полкът получава неофициално името „Железният“. Войските на 31-и пехотен полк отблъскват атака на германските войски, като поема основния удар на противника.

 

Времето е запазило много доказателства за война в кинохроники, мемоари и документи. Специална роля принадлежи на спомените на ветераните от войната, които те споделят с децата и внуците си. Почти всяко семейство от бившия Съветски съюз може да разкаже за своя роднина, участник във Великата отечествена война. По традиция семействата имат голямо уважение към паметта на своите близки, повечето от които, разбира се, вече не са сред живите, и внимателно пазят вещите, които им принадлежат.
Изложбата представя лични вещи на ветерани:
Генерал-майор Пядусов,
сержант Филатов А.А.,
войник на Червената армия Виноградов В.А.,
командир на минометен взвод Хасанов Ф.И.генерал-майора  Пядусова,
Има достатъчно трагични страници в историята на Великата отечествена война (1941-1945). Една от най-страшните е блокадата на Ленинград. 2,5 милиона жители на града стават пленници на блокадата, която продължава 900 дни. Поради липсата на достатъчно хранителни доставки в града през годините на блокадата, според различни източници загиват между 642 хиляди и 850 хиляди души. Само 3% загиват от бомбардировки и обстрели, останалите 97% загиват от глад …
Повечето от жителите на Ленинград, загинали в блокадата (около 500 хиляди души), са погребани в гробището в Пискаревски.

 

Точно преди година членовете на обществото на „Обелиск” (Варна, България) откриват документ, от който научават за трагедията, станала на 24 септември 1944 г., на 7 км от град Свищов.
Вечерта на този ден по река Дунав се движи баржа. На нея се намират войниците на 233-ти запасен пехотен полк на 57-ма армия на 3-ти украински фронт. Освен войниците, на баржата има и музиканти от оркестъра на 3-ти украински фронт.
В 21.30 ч. плавателният съд се сблъсква с плаваща мина. В експлозията загиват 38 души. Техните телата не са открити и погребани…
Сред загиналите музиканти са осем деца в училищна възраст, съответно от 14 до 16 години. Всички, освен Андрей Рева са сираци и деца от сиропиталища.
Сухите данни на „Сводки на безвъзвратните загуби“ гласят: „Ученик, доброволец, музикант, безпартиен, няма роднини, удавен в река Дунав по време на авария на баржа, не е намерен труп.“
В продължение на 75 години никой не ги помни. До ден днешен няма издигнати техни паметници.
Членовете на дружество „Обелиск” считат за свой дълг да възстанови справедливостта. Те намерат спонсор и правят възпоменателна плоча в Русия, която е доставена в България и вече е на наше изложение.

 

За народите в Европа войната завършва с подписването на безусловна капитулация на Германия от командването на нацистката армия. Това се случи на 8 май 1945 г. в 23.01 ч. В Москва по това време е 9 май 01.01 ч.
През есента на 1945 г. започва Нюрнбергският процес срещу лидерите на бившата Хитлерова Германия. Съдът постановява справедливи присъди на всички военнопрестъпници.
И днес, след 75 години от края на тази страшна война, ние сме длъжни да помним изключителната победа на всички народи над общия враг. Не трябва да забравяме нечовешката идеология на фашизма, която унищожи милиони хора на бойните полета, на окупираните територии и в концентрационните лагери.
Трябва да помним това, за да не се случи никога повече!

От името на ЧСУ „Юрий Гагарин” изказваме най-дълбоката си благодарност към обществото на „Обелиск” за предоставените експонати и изложбен дизайн.

Обиколката беше проведена от учителите по история на училището:
– на български: Симеон Кулиш
– на руски: Татяна Геннадиевна Злобина
Художественно оформление: Дениел Ефтимов

 

Създадено от Webma Studio