Лекция „Основи на олимпизма“

winter-olympic2P1190711

В Частното средно училище „Юрий Гагарин“, в „Камчия“ да се създаде Олимпийски клуб, в който да се изучават и осъзнават олимпийските принципи, предложиха днес преподавателите по физическо възпитание и спорт предложиха. Това стана днес, по време на представянето на лекцията „Основи на олимпизма“, подготвена от учителите Живко Стоев – най-младият член на Националната олимпийска академия към Българския олимпийски комитет, Нели Папазова и Надежда Георгиева. Презентацията съвпадна с откриването на XXIII-те зимни олимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея.

Учениците в Училището на бъдещето в „Камчия“ наблюдаваха наживо моменти от церемонията по откриването на зимната олимпиада. С голям интерес те проследиха архивни видеокадри от съвременните олимпийсте игри, а още повече ги развълнува участието на спортисти от Варна в тях. От видеоинтервю с Йордан Йовчев децата разбраха за годините неуморен труд, упоритост, воля и спортно майсторство, които стоят зад всеки успех. Живко Стоев засегна темата за  развитието и предизвикателствата пред спорта.

P1190706P1190700

Но време на лекцията прозвуча кубереновата „Ода на спорта“, представена от Мария Бузева от VIa и Никола Николов IXа. Лекторите запознаха учениците с историята на олимпийските игри – от 572 г. пр.н.е. до наши дни. Разказаха, че за гърците е било голяма чест да участват в тях, а най-голямото отличие е олимпийският венец.

Децата научиха още, че съвременните олимпийски игри се свързват с името на барон Пиер дьо Кубертен. Петте преплетени кръга във флага на игрите символизират континентите, те знак за приятелството между участниците и държавите на тези международни състезания. Цветовете им са подбрани така, поне един се съдържа в националния флаг на всяка държава. От древността по време на олимпийските игри войните спират.

Учениците научиха и мотото на олимпийските игри – „По-бързо, по-високо, по-силно” (Citius, Altius, Fortius).

В ЧСУ „Юрий Гагарин“ физическото възпитание и активното отношение към спорта са  изключително добре застъпени. Пет са извънкласните форми – плуване, гимнастика, футбол, баскетбол и айкидо. В Училището на бъдещето се подготват и състезатели, които са сред олимпийските надежди на България за игрите в Токио 2020.

Създадено от Webma Studio