Масленица / Сирни заговезни в ЧСУ „Юрий Гагарин“

Древният славMaslenica2018янски обичай Масленица, който съответства на Сирни заговезни у нас, ще бъде отбелязан в Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ на 14 февруари, с много игри, веселие и характерните палачинки. Празникът е организиран от Международния център „Русский мир“, Славянския център и СОК „Камчия“, и е част от програмата за изучаване и разпространение на руски език и култура.

Тази година организаторите са подготвили нетрадиционно състезание между класовете на Училището на бъдещето – и малките, и големите ученици ще се състезават за най-добре украсена класна стая, за най-богата трапеза с блюда, съответстващи на Масленица и Сирни заговезни, и за най-атрактивна игра, характерна за руските и българските традиции. Жури, с председател космонавтът Красимир Стоянов, ще поздрави всеки от класовете със специална весела скороговорка и ще излъчи най-добрите.

Масленицата е древен славянски празник, който е свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта, с кукерските обичаи и най-важното – с даване на прошка преди началото на Великденския пост. Това е един от най-големите семейни празници в Русия, който продължава цяла седмица.

Характерни за тази традиция са блините – палачинки, които се правят през всеки ден от седмицата. Около трапезата се събира цялото семейство, като младите показват уважението си към по-възрастните. Кулминацията на „маслената“ седмица е в неделя, когато се дава прошка. Сирните заговезни у нас, също са свързани с кукерските игри и с даването на прошка преди големия великденски пост. На трапезата за Заговезни се слага баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва. Прието е да се извършва и обичаят „хамкане“ . В този период се правят люлки на открито, ходят кукери, провеждат се конни надбягвания, палят се огньове, в които се „изгаря“ зимата.

Именно запалването на сламеното чучело на зимата ще бъде и един от най-атрактивните моменти на празника в „Камчия“. Преди това обаче са предвидени много традиционни игри за малките и големи гости на комплекса – сред тях са дърпане на въже, скачане с чували, щафета с сурови яйца и др.

 

Заповядайте на Масленица в „Камчия“, за да посрещнем пролетта, да се повеселим,  да си простим и да благодарим! Очакваме ви в сряда – 14 февруари 14,00 ч. в Учебно-възпитателния център в „Камчия“.

 

Създадено от Webma Studio