Природата е в сърцата на учениците в „Камчия“

Децата от ЧСУ „Юрий Гагарин“ поставиха хранилки и къщички за птици, в реализирането на собствен проект, посветен на грижата за природата

 sdrУчениците от шестите и седмите класове на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, заредиха със семена и ядки хранилките за птици, които самите те поставиха на дървета в парка на комплекса преди година.

Това стана в интегрирания час по биология и география, провел се на открито, под ръководството на преподавателя Кристалина Бороджиева. „Говорихме за екологичното равновесие и екопроблемите, които застрашават планетата. Обсъдихме причините и последствията от глобалното затопляне, беседвахме за връзката между човека, Земята и Космоса“, разказа учителят.

При зимното зареждане на къщичките децата установиха, че птичите домове вече имат обитатели, които са натрупали съчки и сламки в тях. През пролетта, когато започне най-активният период на гнездене, наблюдението на хранилките ще продължи. В урока под открито небе младите гагаринци научиха, че именно „Камчия“ е дом на 7 от общо 9 вида кълвачи, разпространени в Европа, а също че мястото е от изключителна важност за популацията на черногърбото каменарче и полубеловратата мухоловка.

Поставянето на храна в къщичките за птици е част от проекта на училището „Природата в сърцата ни“, който стартира преди три години – при своя благотворителна иницитива учениците събраха средства за закупуване на хранилки, които в последствие поставиха на вековните дървета в парка на училището. Проектът има за цел опазването на растителните и животински видове, да възпита любов и грижа към заобикалящия свят и да провокира нови идеи за опазването на средата, в която живеем – училището, градът, планетата ни.

Учениците се вклюват активно и в редовните залесителни кампании в „Камчия“.

Изнесени часове се провеждат и в Клуб на младия природолюбител, в който децата наблюдават и разкриват тайните на природни явления и феномени. От помощ е хербарната сбирка от различни дървесни видове, почвени профили от района на „Камчия“, учебна колекция от семена и плодове на горски дървета.

Опазването и обогатяването на природата и връзката на човека с нея са сред основните акценти в дейността на СОК „Камчия“ в работата с деца и млади хора. Не случайно училището е разположено в уникална природна среда, съчетаваща лесопаркова зона, вековна гора, ботанически кътове с редки видове, екопътеки.

Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ защити европейските стандарти за опазване на околната среда и притежава екосертификат ISO 14001:2008. През 2017 г. „Камчия“ бе обявена за най-зелената българска туристическа компания.

 

Създадено от Webma Studio