Програма за отбелязването на 140-годишнината от Руско-турската oсвободителна война

FJ7A1619Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ и Частното средно училище „Юрий Гагарин“ подготвят богата програма за отбелязването на  140-годишнината от Руско-турската oсвободителна война 1877–1878 г. и възстановяването на българската държавност.

От 23 март до 5 април в „Камчия“ ще се проведе уникален детски проект – международна смяна, която е в партньорство с един от най-авторитетните руски детски лагери – всерусийският център „Орльонок“.  Тя ще обедини деца от България, Русия и други страни, за да отбележат заедно 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство и Руско-Турската Освободителна война.

В седмицата от 12 до 15 февруари, учениците от Частното средно училище „Юрий Гагарин“ ще имат възможност да се срещнат с Александър Стефанов – художник, скулптор и автор, събрал портретите и рисунките на героя на българската свобода – Васил Левски, в сборника „Левски в изкуството“. Преди събитието младите гагаринци ще открият изложба от свои рисунки на Апостола на свободата. Учениците ще обсъдят уроците на историята, свързани с войната и с Освобождението на България с проф. Пламен Митев – преподавател по история в историческия факултет на СУ „Климент Охридски“.

В средата на февруари стартира и проект на ЧСУ „Юрий Гагарин“, в който на училищната фейсбук страница, учениците ще публикуват ежедневно откъси от най-известните български и руски произведения, посветени на Руско-турската oсвободителна война 1877–1878 г. и възстановяването на българската държавност.

На 19 февруари, денят в който се отбелязват 145 години от обесването на Васил Левски, по традиция ще се проведе състезание по лъвски скок.

Училището на бъдещето в „Камчия“ подготвя и специално тържество, посветено на 3 март – Национален празник на България и светлата дата, в която отбелязваме 140-годишнината от  Освобождението на България от турско робство.

Отбор от възпитаници на ЧСУ „Юрий Гагарин“ ще се включи в края на февруари и в националната интелектуална игра „Помним и славим освободителите“, която е по инициатива на Фондация „Устойчиво развитие за България“ с подкрепата на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и Посолството на Руската федерация.

На годишнината е посветена и литературната асамблея, която се провежда в СОК „Камчия“ – „Слово и дело“ – събитието събира преводачи от Русия, България и други славянски страни, които превеждат българска и руска класическа и съвременна литература и публикуват своите преводи в електронни литературни издания, специализиран периодичен печат и издания.

За гостите на комплекса са предвидени прожекции на филми за ген. Скобелев,  беседа за Руско-турската освободителна война и за великите пълководци на Русия.

През юни ще бъде отбелязана 170-годишнината от рождението на поета – революционер Христо Ботев.

Отличените ученици в международния конкурс „Заедно в 21 век“ ще участват в лагерна смяна през август, в която ще се проведе поход-урок до връх Шипка – „По пътя на руско-турската освободителна война“.

Заповядайте, включете се в програмите и Вие!

Създадено от Webma Studio