Ученик на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ със сребро от Международната олимпиада по руски език в Москва

Ruslan NastaevРуслан Настаев победи 45 финалисти от 12 страни с отличните си знания по руски език. Още трима ученици са с грамоти за отлично представяне.
Деветокласникът на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ постигна впечатляващ отличен резултат и се класира на второ място на финалите в Москва на Международната олимпиада по руски език «Русский мир – симфония языка и культуры». Организатор и домакин на престижното събитие бе Московският държавен педагогически университет (МПГУ), с подкрепата на Фонд „Русский мир“.

Училището на Бъдещето в „Камчия“ бе представено достойно и от осмокласниците Анна Ефендулова, Станислав Василев и Димяна Ангелова, които се върнаха от Москва с грамоти за отлично представяне.

Във финалния кръг на едно от най-авторитетните състезания по руски език за чужденци бяха допуснати 47 ученици и студенти от 12 страни, сред които Турция, Тунис, Китай, Корея,Киргизстан, Узбекистан, Армения, Беларус, Молдова, Монголия, Малави и България. Учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин“ бяха най-младите участници в състезанието. Нашите момичета и момчета се състезаваха и победиха завършващи ученици и студенти.

В руската столица състезанието протече в два етапа. При кратката разходка на Червения площад, участниците получиха задача да направят снимки и да добавят най-впечатляващите моменти към предварително подготвените си презентации на тема „Мой русский мир“.

„Освен паметникът на Гогол, включих снимки на очите на московчани, защото смятам, че именно народът прави страната такава, каквато е“, разказа Руслан Настаев. С това той впечатлил силно журито в лицето на ръководството на МПГУ. Останалите наши участници описали своя „московски свят“ с изображения на медния кръг на Нулевия километър пред Червения площад – символичното начало на всички пътища в Русия и скулптурите в станциите на метрото.

Едва след защитата на презентациите, участниците били допуснати до лексико-граматичен тест, с най-висока степен на трудност. „Нивото на владеена на руски език от учениците от Училището на бъдещето в „Камчия“ бе оценено изключително високо от журито“, коментира Калина Крачева – преподавател по руски език на гимназиалния курс в ЧСУ „Юрий Гагарин“, която подготви не един и двама шампиони. През миналата година осмокласникът Игор Семенов от класа на Крачева стана победител в Националния кръг на олимпиадата по руски език. Методистът Татяна Баженова от МЦ „Русский мир“, „Камчия“ работи с учениците като носител на езика.

Руслан Настаев е роден в Киргизстан, в България е от три години. От две години е ученик на Училището на бъдещето. Той, Анна Ефендулова, Станислав Василев и Димяна Ангелова са от гимназиалния курс. Те изучават засилено руски език – в подготвителния осми клас – по 20 часа седмично, а в девети по 10. Втори чужд език за тях е английският. Те са победители в много регионални и национални състезания и разнасят славата на училището у нас и по света.
Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“ вече приема ученици от I до XI клас за следващата учебна година.

За гимназиалния курс Училището предлага профилирано обучение в две направления:
–  І профилиращ предмет – руски език, II профилиращ предмет – английски език
–  І профилиращ предмет – английски език, II профилиращ предмет – информационни технологии.

Създадено от Webma Studio