Ученик на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ с ПЪРВО МЯСТО на Международната космическа олимпиада

 

RKK_Energia_Museum_Stefan_GerganaВъзпитаниците на Училището на бъдещето представиха достойно България в едно от най-престижните интелектуални състезания за деца в света, провеждащо се в руската столица на космонавтиката

Стефан Минчев – ученик в VIа клас на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ се класира на ПЪРВО място във възрастовата група „Спътник“ на ХХV юбилейна Международна космическа олимпиада. Едно от най-престижните интелектуални състезания в света за деца от 11 до 18-годишна възраст се провежда в наукоград Корольов – космическата столица на Русия и градът, в който се намира Центърът за управление на космическите полети. Тази година в олимпиадата участват 200 ученици от различни страни, а младите гагаринци от „Камчия“ Стефан Минчев и Гергана Павлова са единствените представители от България. Те  представиха страната ни достойно, след като Стефан Минчев стана безапелационен победител в своята възрастова група „Спътник“ – за деца от 11 до 13-годишна възраст. В изключителна конкуренция, възпитаникът на Училището на бъдещето в „Камчия“ се състезава с 11 ученици от най-реномираните руски училища.

Стефан Минчев беше изпратен с аплодисменти след защитата на проекта си на тема “Мястото на България в световната космонавтика и полетът на Георги Иванов”. Пред авторитетно жури, ръководено от Дмитрий Калинин от Ракетно-космическа корпорация „Енергия“, в което бе и Наталия Земкович – завеждащ отдел за работа с надарени деца, и пред пълната зала на „Център Хармония“, Стефан представи България като една от космическите сили – с 40-годишна история и достижения в космическите разработки. На отличен руски език той разказа за първия български прибор за изследване на космическа плазма, изведен в орбита през 1972 г., допълни че родината ни е третата страна в света, наред с Русия и САЩ, която произвежда космическа храна. „Малка България е шестата космическа страна – при това изпратила не един, а двама космонавти, страна с два свои спътника, с над 150 прибора и апарати, които са част от съвременните космически технологии“, разказа Стефан. Най-перспективните съвременни проекти са свързани с космическата физика и изследването на слънчевата радиация, продължават и 500-дневните наземни експерименти с българската космическа оранжерия, в подготовката на полет до Марс, допълни той. Специално внимание в презентацията си гагаринецът отдели на полета на първия български космонавт Георги Иванов и извънредната нещатна ситуация на космическия кораб „Союз – 33“. Именно този случай влиза в учебниците по космонавтика, води до редица подобрения в двигателите на космическите кораби и е пример за човешката воля и мъжество. Шестокласникът представи и филм с уникални кадри от полета на Георги Иванов.

На финала журито попита българския ученик какво представлява 10g – претоварването, изпитано от българския космонавт по време на балистичния спуск при приземяването на космическия апарат. На въпроса как е събрал материалите за представянето си, Стефан отговори, че в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ гостуват много космонавти, участници в програмата „Интеркосмос“, сред които и легендарният Георги Иванов, конструктори и дори инструкторът по оцеляване в кризисни ситуации на Юрий Гагарин, с които децата имат възможност да се срещнат и да общуват лично. Именно тази година, по време на лятната лагерна смяна „Космосът и ние“, чието лице бе първия български космонавт, бе поставено началото на инициативата „Заедно в Космоса, заедно на Земята!“, адресирана до всички хора на Земята, които милеят за мира и доброто на планетата.

По-рано през седмицата десетокласничката от ЧСУ „Юрий Гагарин“ в „Камчия“ – Гергана Павлова, представи Училището на бъдещето пред участниците и гостите на ХХV-та Международна космическа олимпиада. Гергана разказа за усиленото изучаване на руски и английски език, и информационни технологии – знания, без които е невъзможно да достигнеш космическите хоризонти. Специално място бе отделено на наградите на младите гагаринци – сред които множество отличия от международни и национални състезания и олимпиади. На отличен руски език Гергана разказа, че от тази учебна година ЧСУ „Юрий Гагарин“ е първото училище в Европа, което може да издава едновременно български и руски сертификати за завършена начална степен на образование и продължава да работи за сертифициране на следващите степени.

Нашите участници представиха и инициативите на училището в „Камчия“ – „Белите гълъби на мирното детство“, „Добротворци“ и „Заедно в Космоса, заедно на Земята!“. Гергана разказа за уникалния комплекс „Камчия“ – международен образователен, културен, спортен, обществен център, който има 10-години опит и традиции в работата с деца и млади хора.

Възпитаниците на ЧСУ „Юрий Гагарин“ посетиха Центъра за управление на полетите и участваха в телемост с Международната космическа станция. Стефан Минчев попита космонавтите Сергей Рязанский и Александър Мисуркин, които изпълняват космическата си мисия на орбиталната станция в момента, какво носят със себе си на борда на МКС, за да им напомня за Земата. „Взимаме фотографиите на любимите си хора“, отговориха те.

По време на официалното откриване Стефан и Гергана развяха българския флаг.

В рамките на съпътстващата програма нашите участници разгледаха музея на Ракетно-космическата корпорация „Енергия“, в който се пази спускаемия апарат на първия човек, полетял в космоса Юрий Гагарин, многоместния апарат „Восход-2“, от който Алексей Леонов осъществява първото излизане в открития космос, макети в оригинални размери на Международния орбитален комплекс „Союз-Аполо“ – първият съвместен проект на Русия и САЩ, на орботалната станция „Солют“ и др.

Стефан и Гергана са пълни отличници в Училището на бъдещето в „Камчия“ и имат интерес към природните науки. Стефан се увлича от астрономия, но също и от сценично изкуство. Гергана е с широки интереси в науките. И двамата изучават руски език като първи чужд от четири години. Ръководител на българския гагарински отбор в Корольов е преподавателят по история и цивилизация Симено Кулиш.

В петък е официалното награждаване, след което участниците в олимпиадата ще посетят Звездното градче и Центъра за подготовка на космонавти.

Тогава е и церемнията по закриване на юбилейна Международна космическа олимпиада.

 

Снимки: Симеон Кулиш, Община Корольов и РКК „Энергия“

Още информация на: www.facebook.com/gagarin.kamchia

Създадено от Webma Studio