2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Преди 173 години, на 6 януари, на българския небосклон изгря ярка звезда. Роди се непокорният дух с магическо излъчване – Христо Ботев. Този дух с делата и поезията си се превърна в символ на възвишена любов, изгаряща омраза, сила, родолюбие и отдаденост на Майка България. Някои биха казали, че тази звезда е залязла преди 145 години. Но след 2 юни 1876г. тя свети с още по-силна светлина и докосва всеки един от нас, независимо от възраст, цвят на кожата, роден език.

Изящното му слово и самопожертвователно дело вградиха в българската историческа памет и култура високи ценности и духовност. А словото на великите личности ехти високо и прескача границите на своето време, буди човечеството с истини, създадени със сърцето. С огъня на думите си Христо Ботев запали клада, на която с възторг и преклонение пред род и Родина, той положи младия си живот. Безсмъртните му послания и до днес са зов за свобода и справедливост, независимост и солидарност.

Роден в робство, младият Ботев утвърди пророчески идеята за европейското бъдеще на България: “…бъдеще светло…редом с другите славяни“. Но като истински символ на Възраждането 28-годишният мъдрец ни напътства да вземем от Европа „…само необходимото…без да подражаваме сляпо…това би било пагубно за България“, защото „…нашият народ има свой собствен живот, особен характер, особена физиономия, която го отличава като народ“.

Неповторимата красота на творчеството му се превърна в трибуна, а величавата му саможертва  –  в  завет  за  поколенията, за които България е съдба. И кой друг би възкликнал така чисто и възвишено: „но…стига ми тая награда/ да каже нявга народът:/ умря сиромах за правда,/ за правда и за свобода…“? Слял в едно слово и дело, Ботев мечтае не само за свободна, но и за справедлива България. Думите му са така истински и общочовешки, че сякаш са писани днес.

Днес повече от всякога имаме нужда от Ботев, за да заявим смело и безкомпромисно своята позиция, освободена от пристрастия, лобита и влияния, основана на истинските интереси на България! Има ли го днес този велик българин, който да поведе България в правилната посока и да викне съдбовно:  „Живи или мъртви, ние ще бъдем!“?

На 2 юни ЧСУ „Юрий Гагарин“ отбеляза Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Учителят по „История и цивилизации“ Петя Данева произнесе паметно слово за българския поет и революционер и за всички онези, дали живота си за нашата Родина. Ученици от 9-ти и 11-ти клас, под ръководството на своя учител Мария Димитрова, пламенно изрецитираха стихотворението „Хаджи Димитър“ . Официалната програма продължи с  изпълнение на песента „Тих бял Дунав“  от вокалната група на училището, подготвени от преподавателя по „Музика“ – Мая Калеева. Финалните акорди на честването постави нашият  колега  Ани Петкова, която с патос и вълнение изпълни творбата „Борба“. Точно в 12:00ч. под звуците на сирените, изправяйки се на крака, почетохме, както е по традиция, паметта и делото на всички синове и дъщери на Майка България, пролели кръвта си за земята ни.0U9A2457 0U9A2460 0U9A2468 0U9A2470 0U9A2485

Създадено от Webma Studio