Учител от ЧСУ „Юрий Гагарин” взе участие в Световен конгрес

 

Между 4 и 7 октомври в Москва се проведе първият Световен конгрес на учителите по история. Участие взеха 38 държави, сред които: Русия, САЩ, Китай, Индия, Германия, Австрия, Франция, Испания, Великобритания, Италия, Чили, ЮАР, Танзания, Сърбия, Армения др. с общо 300 делегати. Форумът бе реализиран благодарение на Министерството на просвещението на Руската федерация, Института за всеобща история към РАН, Държавния академичен университет за хуманитарни науки, Руското историческо общество, Академията на министерството на просвещението на РФ, Асоциацията на учителите по история и обществознание в Русия, Асоциацията „ИППИ”, Руския фонд на мира и Euro Clio – European Association of History Educators. Българската държава бе представена от 7 първокласни учители, сред които и нашият колега по история и цивилизации Симеон Кулиш.

Официалното откриване на форума се състоя на 4 октомври в х-л „Президент“, зала „Большой Петровски“. Повече от 250 делегати присъстваха на тържествената церемония, в която участие взеха акад. Александър Чубарян – научен ръководител на Института по всеобща история към Руската академия на науките. На президиума бяха още: Андрей Фурсенко – помощник на президента на Руската федерация, Сергей Наришкин – председател на Руското историческо общество, Владимир Медински – помощник на президента на РФ, Олга Василиева – ръководител на Руската академия по образование, Леонид Слуцки – ръководител на комисията за международни отношения в Държавната дума на Руската федерация.

Работните срещи на учителите от 5 континента се проведоха на 5 и 6 октомври, рзделени в различни тематични панели. На колегиума от цял свят бе дадена възможност да дискутират по актуални въпроси, свързани с проблемите и предизвикателствата в преподаването по история в средното образование. Тематични сесии като „Историята в училище: национални традиции и иновации“ и „Дистанционното обучение: предизвикателство на времето“, дадоха възможност да се обменят различни практики, начини и подходи на преподаване. Голяма част от делегатите споделиха своя личен опит, но заедно с това и учебни програми за отделни класове. Но безспорно сред най-интересните и посещавани модули бяха тези, свързани със световните революции и Втората световна война.

Нашият колега Симеон Кулиш се включи в дискусиите на сесиите, свързани с националните практики в обучението по история, световните революции и Втората световна война. Той имаше възможността да представи добрите практики на ЧСУ „Юрий Гагарин” в областта на иновативното обучение, както по своя предмет, така и традициите на училището в това направление.

Още по-ценни и ползотворни се оказаха неформалните срещи, по време на които делегациите от различните държави имаха възможността да обменят контакти, мнения, но същота така да водят разговори за бъдещи международни дейности. В тази насока        г-н Кулиш положи основите за реализацията на съвместни интернационални проекти с училище МБОУ СОШ 45 (Ставропол, Руска федерация), Институт за повишение на квалификацията на учителите (Ставропол, Руска федерация) и Средно училище „Догса” (Ечмиадзин, Армения).

243892007_624839525349751_338460298209889915_n 244510193_388035056243617_5353217570738512834_n DSCN4421 DSCN4440 DSCN4760 DSCN4819 DSCN5465

Създадено от Webma Studio